Ezerarcú fehérjék

2018, november 19 - 09:57 Fehérjetudományi szakkönyv megjelenése

2018. november 10-én, a MedInProt Fehérjetudományi Kiválósági Együttműködési Program 10. jubileumi konferenciáján mutatták be ünnepélyesen az Ezerarcú fehérjék című szakkönyvet Budapesten.


E nagylélegzetű, 26 módszertani és 18 fehérjecsaládot példaként bemutató fejezetből álló, ezeroldalas szakkönyv közel 100 szerző munkáját foglalja magában. A szerteágazó tématerületeket a három szerkesztő: az orvos, a biológus és a kémikus három különböző irányból megközelítve igyekezett koherens egységbe rendezni. Egy közös cél vezérelte munkájukat: a fehérjék mibenlétének jobb és mélyebb megértése.

 

A könyv megjelenéséről egy rövid videó az alábbi linknen tekinthető meg:
https://www.youtube.com/watch?v=n_CmxdMzLrk

 

A könyv szerkesztésében és megírásában többek között az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a Pannon Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Miskolci Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az MTA több intézete és kutatóközpontja, valamint a Debreceni Egyetem mellett további hazai és külföldi intézmények szakemberei is részt vettek.
 

A Debreceni Egyetem több kutatója is hozzájárult a könyv elkészüléséhez: Dr. Tőzsér József, Dr. Fésüs László, Dr. Fuxreiter Mónika, Dr. Király Róbert és Dr. Mótyán János András (DE ÁOK Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet); Dr. Virág László, Dr. Erdődi Ferenc, Dr. Lontay Beáta, Dr. Hegedűs Csaba, Dr. Kovács Katalin és Dr. Lakatos Petra (DE ÁOK Orvosi Vegytani Intézet); Dr. Vereb György, Dr. Vámosi György, Dr. Szöllősi János és Dr. Nagy Péter (DE ÁOK Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet); Dr. Lányi Árpád (DE ÁOK Immunológiai Intézet); Dr. Batta Gyula (DE TTK Szerves Kémiai Tanszék) és Dr. Kövér Katalin (DE TTK Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék) vettek részt egyes fejezetek megírásában.

 

 

Az Ezerarcú fehérjék című könyv a Semmelweis Kiadó gondozásában jelent meg.
A könyv megvásárolható a Semmelweis Kiadó könyvesboltjában.
https://www.semmelweiskiado.hu/termek/1463/ezerarcu-feherjek

 


A könyv ünnepélyes bemutatója 2018. november 10-én, Budapesten, az ELTE TTK épületében.
Balról jobbra: Dr. Buday László, Dr. Nyitray László, Táncos László (a Semmelweis kiadó igazgatója) és Dr. Perczel András.